pondělí 20. srpna 2012

Nejen prací živ je člověk!



V naší rodině se dlouhá léta pečou velké placky na plechu se švestkama. Tento prastarý recept se traduje už víc jak 150 let. Mám ho od svého dědy, který odešel v 97 a on ho měl po svých rodičích. Kdyby někdo měl zájem tady je recept:
Na vyžší plech se dá velká lžíce sádla, který dáme do trouby dobře rozpálit. Mezi tím si nastrouháme brambory na jemno, posolíme a dáme jen hladkou mouku. Dobře promícháme, vylijeme na plech, rozetřeme a poklademe půlkama švestek. Pečeme v troubě mírně do růžová, před dopečením pocukrujeme mletým cukrem, který necháme mírně zkaramelizovat.
Krajíme za studena. Nikdy si ho moje rodina neodepře.



 Ochutnala jsem patáty (sladké brambory) nic moc, je to jako rozmíchaná mrkev, naším míchaným bramborám se to nevyrovná ani náhodou!!!!!



Maso pečené na ohni, bylo také dobré, hodně ostré a koláč z listového těsta plněný jablíčky smíchané vanilkovým práškem a cukrem. Dohromady vznikla moc dobrá náplň!

Bez zavařených švestek to také nejde:-)


 Placky tentokrát jen nastrouhané jabka, jedno vajíčko a mouka na zahuštění, špetka soli. Smažíme na oleji, pocukrujeme skořici s cukrem. Skořice je zdravá proti rakovině. Zapijíme ledovým mochitem bez alkoholu:-)





 Cukina se mi urodila proto jí vařím na různé způsoby a zkouším i Vaše bezvadné recepty:-). 



 Tak hezký zbytek prázdnin a uživejte si co můžete!!!!!

18 komentářů:

  1. V kolik servíruješ? Nebo už nic nezbylo?! Teda, já mám hlad:-D Miluji švestkové koláče+++

    OdpovědětVymazat
  2. Takových dobrot, mňam :-) Vypadá to úžasně!
    Pěkný letní den. Marie

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem se podivala a otocila se k manzelovi, ze kdyz ma tento tyden dovolenou, ze by mi takhle mohl zkusit vyvarovat kazdy den, kdyz prijedu domu na obed :D

    OdpovědětVymazat
  4. Dáji, jsi super kuchařinka, tedy jsem tady zaslintala celou klávesnici :)). Samé dobroty. přeji krásný zbytek léta. Ajka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahojky Dájo, tedy klobouk dolů - takových ňaminek, Ty těm svým podstrojuješ /také slintám jako Ajka/! Švestkové placky musí být výborné, toto neznám ... Hezký letní podvečer, pa Maru

    OdpovědětVymazat
  6. Tedy, Dájo, a jdu do lednice :o) Takových dobrot, to se nedá vydržet! Ty tvoje placky se švestkami musím ukázat mojí mamce, nedávno na něco takového vzpomínala.
    Krásný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Dájo, to jsou úplné lukulské hody, jen oči přecházejí a nevím, do čeho bych se pustila dříve. Placky určitě zkusím.
    Měj se pěkně
    IVA

    OdpovědětVymazat
  8. Normálně mi děláš chutě..ochutnala bych od každého trošku...mňam.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahojky Dajo,to jsou ale mňamky, taky bych si je dala, určitě jsou to samé dobroty, až na ty sladké brambory, taky by mi asi nechutnali. Placku se švestkami určitě zkusím. Zdravím Margit

    OdpovědětVymazat
  10. Dajenko, krasne pozdraveni od nas z Vysociny...mankote, tolik laskomin, jen co napisu komentik, du luxovat lednicku o.-) a ten svestkovy kolac musim udelat, dekuji za recepis...ja to znam jako placky pecene na suche plotne (na platech samotu), pak potrene sadlema a povidlama a je to taky teda velika laskomina, kterou nam delavala nasa prababi o.-) Tak papa a uzivej zbytek leta o:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj Daja, Tvoje príspevky ma stále obohatia. Takmer všetky recepty sú pre mňa novinkou, ďakujem Ti za ne. Určite niekedy vyskúšam.
    Emily

    OdpovědětVymazat
  12. Teda Dajo, to jsou zase fotky! Slintám si tu na klávesnici a kochám se... Ze švestkových výrobků mi tu chybí ještě slivovička :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Ahoj Dáji, to je jídla jak o hostině. :-) Zrovna přemýšlím o receptu se švestkami a ty tu máš zajímavé placky. Cuketu už nechci ani vidět, taky se mi jí letos urodilo hodně a jak se říká všeho moc škodí. :-) Měj se hezky, Simona.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Dajo. Tak jsem vyzkoušela ten váš rodinný recept a není to fakt špatný (mě to rozhodně moc chutnalo). Musí se ale opravdu počkat, až koláč - placka vychladne. Je v tom dost velký rozdíl. Chtěla jsem dát repete, ale momentálně nemám švestky.
    Tak ať se tam u vás nerozpustíš horkem, i když teď už to docela jde :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Ke Tvé otázce: většinou to jsou sadičky s látkou, předlohou (nejraději mám černobílou), mulinkami. Kupují se přes e-shop, v galanterii jich moc není. Některé obrázky jsou netu. Kdyžtak mi napiš na e-mail - adelka.syruckova@seznam.cz Momentálně používám adresu našeho psa :-)))
    Iva

    OdpovědětVymazat
  16. Dája, jedla ako na malú svadbu. Slivkový koláč vypadá lákavo.
    Prajem pekný deň.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  17. I znowu tak smakowicie u Ciebie! Mniam, mniam.Aż slinka cieknie. Kiedy byłam w Czechach jadłam pyszne żeberka z grilla.
    Twoja rodzina to ma dobrze z Tobą :-)
    Przepisy wypróbuję. A napewno ten ze śliwkami.
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpovědětVymazat
  18. Dajo...tolik úžasných dobrůtek....ani jedné z nich bych neodolala.Jana

    OdpovědětVymazat