čtvrtek 30. srpna 2012

Polní postel:-)





Na prázdniny se mi sešly vnoučata a bylo třeba přidělat postele, proto říkám chvála paletám:-). Využila jsem palety na kterých jsme přivezli dřívi. Postele byly hotovy do hodiny:-)







 Ze starých ubrusů jsem si ušila několik polštářů. Je to hedvábí a v létě příjemně chladí. Na skleněnou mísu z Ikey jsem si přilepila hliníkovou úchytku, vznikl tak skleněný kryt a ze zbytu ubrusu jsem ušila květ. Je to hezká a velice levná ozdoba. 




 Ze starých hliníkových lžic jsem si udělala záražky ke dveřím. Připomínám, že odchází léto:-):-):-)

 

pondělí 20. srpna 2012

Nejen prací živ je člověk!



V naší rodině se dlouhá léta pečou velké placky na plechu se švestkama. Tento prastarý recept se traduje už víc jak 150 let. Mám ho od svého dědy, který odešel v 97 a on ho měl po svých rodičích. Kdyby někdo měl zájem tady je recept:
Na vyžší plech se dá velká lžíce sádla, který dáme do trouby dobře rozpálit. Mezi tím si nastrouháme brambory na jemno, posolíme a dáme jen hladkou mouku. Dobře promícháme, vylijeme na plech, rozetřeme a poklademe půlkama švestek. Pečeme v troubě mírně do růžová, před dopečením pocukrujeme mletým cukrem, který necháme mírně zkaramelizovat.
Krajíme za studena. Nikdy si ho moje rodina neodepře.



 Ochutnala jsem patáty (sladké brambory) nic moc, je to jako rozmíchaná mrkev, naším míchaným bramborám se to nevyrovná ani náhodou!!!!!



Maso pečené na ohni, bylo také dobré, hodně ostré a koláč z listového těsta plněný jablíčky smíchané vanilkovým práškem a cukrem. Dohromady vznikla moc dobrá náplň!

Bez zavařených švestek to také nejde:-)


 Placky tentokrát jen nastrouhané jabka, jedno vajíčko a mouka na zahuštění, špetka soli. Smažíme na oleji, pocukrujeme skořici s cukrem. Skořice je zdravá proti rakovině. Zapijíme ledovým mochitem bez alkoholu:-)





 Cukina se mi urodila proto jí vařím na různé způsoby a zkouším i Vaše bezvadné recepty:-). 



 Tak hezký zbytek prázdnin a uživejte si co můžete!!!!!

středa 8. srpna 2012

Panna 2v1




Toto je konečná podoba panny:-)! Už mě omrzely její miny, tak jsem jí přistrojila do svého stoletého, svatebního župánku. Rozhodla jsem se, že jí do hlavy zašroubují přece jenom žárovku:-), jako stínidlo je háčkovaný klobouk.!! Takže dílko je u konce:-):-):-)




 Ze starého, litinového stojanu na stromeček jsem si udělala misku na ovoce. Miska je použitá ze staré lampy. Slepila jsem to sparovací hmotou a musím to ještě něják začistit...






Děláme pořádek ve sklepě. Našla jsem tam dva zaprašené kryty na světlo, zalíbily se mi a použila jsem je jako kryt na Pannu Marii Lurdskou a Davida, kterého jsem si přivezla z Říma. Dělá mi to v ložnici parádu. Také už suším levanduli, letos jí mám ale málo, vymrzla. Paličku jsem si udělala zase jinak už mě nebaví ty stuhy. Je to mosazný drátek, háčkovyný do řetízku s přidaním korálků. V garáži měl manžel pěkný věšáček, který jsem mu zabavila a natřela na bílo a využila jsem ho na zavěšení jehelníčku a kropenky. Mějte se ještě prázdninově!!!